Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Pääsiäisruoho herättää kevääseen

Pääsiäisruoho herättää kevääseen

Suomalainen luonto ei vielä pääsiäisenä viherrä. 1960-luvulla suosioon noussut nopeasti kasvavan rairuoho symboloi monessa kodissa kevääseen heräämistä. Vielä ehtii hyvin kasvattaa oman pääsiäisruohon tai jonkin sen rinnalle nousseen nopeasti itävän vaihtoehdon.

Tuuhea ja näyttävä pääsiäisruoho itää hyvin ja nopeasti useimmiten parista päivästä pariin viikkoon. Kylvöksen kosteudella, valolla ja lämpötilalla on tärkeä merkitys.

Hentoja ruohon alkuja ei saa päästää kuivumaan ja laakeasta alustasta ei saa tehdä lammikkoakaan.

Moni lapsiperhe muistaa varmaan tarhaikäisen tuoman ruohonalun päiväkodista, kun esimerkiksi viilipurkissa sinnitteli jo homeisen ruohon alku.

Valmiina pääsiäisruoho kestää jo kovempiotteistakin puutarhuria, mutta kasvuvaiheeseen kannattaa panostaa valolla ja tasaisella kosteudella.

Tuhtia ja leveää maissia

Tämän kevään hitti on pääsiäisruohon kasvattaminen popcornista eli kypsentämättömistä maissinjyvistä. Maissinversot ovat leveämpiä ja tuhdimpia kuin tavallisen rairuohon versot. Tiheällä istutuksella ruohon päälle voi laittaa koristeitakin.

Myös yksinkertainen ”pantamainen” rusetti esimerkiksi juutti- tai paperinarusta sopii istutuksen ympärille. Lasten kanssa on ruohon istutus mukavaa ja kasvun seuraaminen mielenkiintoista.

Tarvitaan vain pussillinen popcornin siemeniä, multaa, kastelua ja aurinkoa.

Vaihtoehtoisten pääsiäisruohojen tai muuten vaan kevätruohojen siemeniä voi ostaa puutarhoilta, ruokakaupoista ja esimerkiksi kissanruohoa lemmikkitarvikeliikkeistä.

Mielikuvitusta ruohon korvikkeeksi

Pääsikö pääsiäinen yllättämään? Esimerkiksi vehnänoraita ja herneenversoja on kauppojen yrttivalikoimissa valmiinakin, joten jos pääsiäinen pääsee yllättämään, voi etsiä valmiita vaihtoehtoja myös kaupasta.

Jos joulunaikaan joulukuusi on korvattu koristellulla palmulla tai kaktuksella, niin mikä estää luovaa puutarhuria jatkamaan luovuutta koristelemalla pääsiäisenajan ruokapöytää muillakin yrteillä, esimerkiksi rosmariinilla tai mintulla, vaikka ne eivät varsinaisesti pääsiäisruohoa korvaakaan.

Myös sitruunamelissasta tulee hentoinen ja keväinen tuoksu ja lisäksi ne sopivat ruoanlaittoon. Tuoreet yrtit tuovat muutenkin iloa ja mukavaa vaihtelua ruoanlaittoon.

Esimerkiksi vehnänoraan ja kissanruohon sanotaan puhdistavan kissan tai marsun ruoansulatusta ja jopa edistävät näin lemmikin ruoansulatusta.

Ohjeisiin kannattaa perehtyä ja keskustella sopivuudesta ja annostelusta asiantuntijan kanssa.

Upeat vehnä ja ohra

Vehnästä saa näyttävän leveälehtisen ruohon nopeasti. Siemeniä on syytä liottaa vedessä vähintään kahdeksan tuntia ennen istutusta. Näin ne itävät nopeammin.

Vehnässä on hyviä ravintoaineita. Keittoihin, salaatteihin tai leivänkin päälle on mukava saksia omaa satoa.

Istutettu ohraruoho on myös ihastuttava sisustuselementti pääsiäisen jälkeenkin tai kesällä esimerkiksi parvekkeen koristeena.

Pääsiäisruohoille on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Useat ruohot sopivat myös ruoanlaittoon ja sisustuksessa ne ovat kauniita.

Sanomalehden uusiokäyttöä

Rairuohon vaihtoehdot voi istuttaa myös sanomalehden päälle, jos multaa ei ole saatavilla. Silloin on erityisen tärkeää huolehtia tasaisesta kastelusta, sillä paperi haihduttaa nopeasti ja tehokkaasti kosteutta.

Muovikelmulla voi tehdä kasvatusastiasta pienoiskasvihuoneen, mikä edistää kasvuun lähtöä. On tärkeää muistaa laittaa kelmuun riittävästi reikiä.

Vihanneskrassi on kuin koriste

Vihanneskrassi itää erittäin nopeasti ja maistuu hyvältä. Sen hauskannäköisten versojen päälle on kiva asetella esimerkiksi pääsiäiskoristeita.

Nuoret versot sopivat salaattiin ja leivän päälle. Vanhetessaan versot muuttuvat kitkeriksi.

Maukas herneenverso

Siinä missä muut pääsiäisen ajan ruohot tarvitsevat paljon valoa, itävät herneenversot hyvin pimeässä. Kylvöastia pidetään lautasen alla ensimmäisten sirkkalehtien ilmestymiseen saakka. Sen jälkeen kasvatus ja hoito on samanlaista kuin muillakin ruohoilla.

Kevät herää eloon

Suomalaiseen pääsiäisperinteeseen kuuluu muun muassa mämmin syönti, pääsiäismunien maalaaminen, virpominen pajunvitsoilla, rairuohon kasvattaminen ja koristelu vaikkapa suklaamunilla.

Pääsiäiseen on liitetty perinteisesti muitakin heräävän elämän vertauskuvia kuten narsissit, pääsiäistiput ja hiirenkorvalle puhkeavat koivunoksat ja pajunkissat. Valo voittaa kevätpäiväntasauksen jälkeen pimeyden ja lämpö kylmyyden, mistä voi ajatella ehkä vertauskuvallisesti, että elämä voittaa kuoleman.


 

Koronan aikakausi koettelee tänäkin keväänä pikku virpojia. Oville ei pääse entiseen tapaan kolkuttelemaan, mutta esimerkiksi läheisten kanssa voi sopia muuta puuhaa pikku noitien iloksi.

 

Satuja voi lukea videolla ja lähettää kirjeitä sekä kortteja. Mukavaa kevääseen sopivaa luettavaa ovat esimerkiksi lapsiperheessä: Pupu Tupunat, Liisa ihmemaassa, Petteri kaniinin seikkailut tai oman sadun ja siihen liittyvän kuvituksen voi keksiä vaikkapa yhdessä läheisen kanssa – yksi osa mummilta, toinen kummilta jne.