Raumalainen Jukka Pietilä hankki aurinkopaneelit kotiin ja yritykselle

Raumalainen Jukka Pietilä on seurannut mielenkiinnolla aurinkosähkön kehittymistä. Tänä syksynä hän päätti tehdä investoinnin.
-Olen seuraillut aurinkosähkön kehittymistä jo kymmenisen vuotta. Nyt hinnat alkavat olla kohdillaan ja tuotteet niin kehittyneitä, että investointi on järkevää, Jukka Pietilä sanoo.
Rauman Silikalliolla asuva Pietilä asennutti samalla kertaa aurinkopaneelit sekä kotinsa että yrityksensä katolle.
-Takaisinmaksuajat tuntuvat jo varsin kohtuullisilta. Laskin, että firman osalta päästään energiatuen kanssa noin 9 vuoteen, Pietilä kertoo.
Nykyisellään Pietilän kodin energiankulutus on tavallisen omakotitalon tasolla, reilu 12 000 kWh vuodessa.
- Tämän uuden järjestelmän myötä odotan kulutuksen putoavan 8500-9000 kilovattituntiin vuodessa, Pietilä kertoo.
Aurinkoenergia kattaa Pietilän taloudessa käyttösähkön ja ilmalämpöpumpulla tehtävän tukilämmityksen- tai jäähdytyksen. Kaukolämpö huolehtii asunnon peruslämmön ylläpidosta.

Ilmalämpöpumppu huusi meillä hoosiannaa kolme ja puoli kuukautta. Jos ilmaston lämpeneminen jatkuu ennusteiden mukaan, jäähdytyskausi tulee pitenemään entisestään
Tuulisen asuinpaikan aurinkopaneelit ovat huoltovapaita
Kuuma kesä antoi projektille lisävauhtia, sillä auringonpaiste ja jäähdyttämisen tarve kulkevat käsi kädessä.
- Ilmalämpöpumppu huusi meillä hoosiannaa kolme ja puoli kuukautta. Jos ilmaston lämpeneminen jatkuu ennusteiden mukaan, jäähdytyskausi tulee pitenemään entisestään, Pietilä sanoo.
Talvi lumineen on tulossa, mutta Pietilä ei ole lainkaan huolissaan paneelien suorituskyvystä. Tuuli hoitaa huollon.
- Asumme korkealla paikalla, lumi ei pysy täällä mäessä lainkaan. Valon esteenä ole puita, joiden irtoavat lehdet pääsisivät peittämään paneelit. Pakkassäällä auringon ei tarvitse nousta korkeallekaan, kun paneeli on jo musta. Energiaa jää talteen myös pilvien lomasta paistavasta auringosta, Pietilä kertoo.
Valtio tukee yritysten matkaa kohti vastuullisempaa energiantuotantoa
- Autoalalla toimiessa sitä on väkisinkin joutunut miettimään siirtoa vähäpäästoisempiin autoihin. Seuraava steppi on, kun ryhdymme selvittämään sähkö- ja hybridiautojen latauspisteitä hallille, Pietilä pohtii.
Tällä hetkellä Raumairin hallin katolla olevat 34 aurinkopaneelia kattavat päiväsaikaan hallin serverin ja lämmityksen vaatiman energiantarpeen.
- Serverin kulutus on 2,5 kWh tunnissa. Parhaat lukemat paneeleissa ovat olleet yli 5 kWh tunnissa, Pietilä havainnollistaa.
Valtion tukijärjestelmä on Pietilän mukaan kohtalaisen byrokraattinen ja työläs, joskin rahallisesti kannustava.
- Olen itse tehnyt yrittäjäurani aikana paljon paperihommia, mutta tämä oli aivan eri luokkaa. Melkein sanoisin, että unohda koko homma, jos et ole kynämiehiä. Sain onneksi apua Rauman Energialta, tilitoimistolta ja saman läpikäyneiltä yrittäjäkollegoilta, Pietilä sanoo.
Paikallisella energiayhtiöllä hinta, toimitus ja laatu kohdallaan
- Kilpailutimme paneelit, mutta totesimme heti alkuunsa, että ei tässä mitään kyselemistä ole. Paikallisella energiayhtiöllä kokonaisuus oli kohdallaan, Pietilä sanoo.
Ensimmäisestä yhteydenotosta kului vajaa kolme kuukautta, kunnes aurinkopaneelit olivat sekä kodin että yrityksen katolla.
- Yhteydenpito hoitui koko projektin ajan hienosti. Paikallisen energiayhtiön Susanna Tuominen oli hyvin aktiivinen ja asennusporukan kanssa meni kaikki hyvin, Pietilä kertoo tyytyväisenä.
Kilpailutimme paneelit, mutta totesimme heti alkuunsa, että ei tässä mitään kyselemistä ole. Paikallisella energiayhtiöllä kokonaisuus oli kohdallaan

- Tutustu Lännen Omavoiman aurinkosähköjärjestelmiin tästä