Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Herkullinen piirakka kuuluu kesään

Juhannustakin voi juhlistaa grillimakkaran sijaan maistuvalla piirakalla tai maistuvilla minipiirakoilla. Ne ovat maistuvaa ja helposti laitettavaa tarjottavaa vieraille ympäri kesän. Piirakat sopivat niin juhlaan kuin arkeen.

Nyt on trendikästä loihtia itse herkkuja ja tarjota pöytään myös uusia makuelämyksiä, vaikka perinteinen mustikkapiirakka ja mansikkakakku pitäisivätkin edelleen pintansa. Mansikat alkavat valmistua lämpimän alkukesän ansiosta jo nyt ennen juhannusta, joten raaka-aineita herkkuihin on tarjolla runsaasti.

Aina ei tarvitse olla juhlia tiedossa, sillä herkkuhetkestä voi nauttia ihan muuten vain – yksin, kaksin tai vaikkapa työporukalla. Mikä onkaan mukavampaa kuin muistaa työkavereita piirakalla ennen lomaa tai lomalta palatessa. Herkuista nauttien on mukava vaihtaa kuulumisia tai kertoilla suunnitelmista.

Minipiirakoita eli tartaletteja

Tänä kesänä kannattaa kokeilla raikkaita ja söpöjä Lemon Curd -minipiirakoita, tartaleteiksikin niitä kutsutaan. Kauniisti koristellut minipiirakat valloittavat perheen pienimmät ja isommat herkkusuut ja sopivat hyvin annospaloiksi häihin, rippijuhliin ja syntymäpäiville.

Söpöjen minipiirakoiden kanssa sopivat raikas jäätee, kevyesti kuplivat juomat ja hedelmäiset mehut.

Ruokaisaa piirakkaa illanistujaisiin

Perinteinen peruna-purjo-pekonipiirakka on myös ruokaisa valinta ja sen lisukkeeksi sopii raikas salaatti. Tällä yhdistelmällä korvaa hyvin vaikka kevyen lounaan.

Piirakoissa kannattaa hyödyntää lähiruokaa, pihalla tai lähistöllä kasvavia yrttejä, merestä ongittua kalaa tai lähistön maatilalta ostettuja kananmunia, perunoita ja muita kesällä valmistuva herkkuja. Samalla saa maisteltua kotimaan juureksia tai marjoja sekä suolaisina että makeina herkkuina.

OHJE MINIPIIRAKOILLE

Söpöt minipiirakat on helppo valmistaa ja ne voi koristella kauniisti. Ihana ja herkullinen idea kesän juhliin tai vaikkapa kotiväen iloksi.

Pohja

  • 2⅖ dl vehnäjauhoja
  • 2⅖ dl spelttijauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 keltuainen
  • 200 g voita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl tomusokeria

Lemon Curd

  • 3 luomusitruunan raastettua kuorta ja puristettua mehua
  • 2 keltuaista
  • 2 kananmunaa
  • 6 rkl sokeria
  • 60 g laktoositonta ja vähemmän suolaista meijerivoita

Laita jauhot leikkuulaudalle, lisää leivinjauhe, ripaus suolaa, tomusokeri (siivilöity) ja voi. Hienonna voita leikkuuveitsellä, kunnes jauhoista ja voista muodostuu noin herneenkokoisia möykkyjä. Tee taikinaan kolo, johon rikot munan ja lisäät keltuaisen. Vaivaa taikinaksi ja tasoita taikina levyksi. Kääri taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin 1–2 tunniksi lepäämään.

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kauli taikina noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi, käytä piirasmuottia mallina, leikkaa hiukan isompia kuin muotit. Painele taikinapalat muotteihin ja pistele pohjat haarukalla.

Paista leivospohjat 10–15 minuuttia kunnes ne ovat kauniin värisiä. Anna jäähtyä.

Lemon Curd

Lisää kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna hitaasti, koko ajan huolellisesti sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Alenna lämpöä ja keitä kunnes seos on sakeaa. Muista sekoittaa huolellisesti.

Lisää pehmeä voi nokareina vähän jäähtyneeseen kiisseliin. Täytä jäähtyneet minipiirakat, koristele mintun lehdillä ja marengilla.

PERUNA-PURJO-PEKONIPIIRAKKA (8 annosta)

Pohja ja täyte

  • 100 g voita
  • 1 tl rakuunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kylmää vettä
  • 1 pkt savustettua pekonia, 120 g
  • 1 purjo
  • 5 dl perunamuusia (esim. pakastemuusiaineksesta)
  • 2 dl ruokakermaa 22 %
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl emmental -juustoa raastettuna
  • 2 tl suolaa

Ota voi kulhoon pehmenemään. Lisää sitten kulhoon jauho-rakuuna-leivinjauheseos. Nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina syvään piiras- tai uunivuokaan. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Suikaloi pekoni ja pane kuumalle pannulle. Vähennä lämpöä ja sekoittele välillä, ettei pekoni pala. Huuhdo ja viipaloi purjon vaalea osa. Lisää purjo pannulle ja sekoittele, kunnes se on pehmennyt. Yhdistä kaikki täytteen ainekset hyvin sekoittaen. Kaada seos taikinapohjalle. Nosta vuoka uuniritilälle uunin alaosaan. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

(Ohjeet: Arla)