Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Kesän trendikkäät kakut

Lakritsi-suklaajuustokakku.

Lakritsi-suklaajuustokakku 

valmista irtopohjavuokaan, halkaisija 24 cm ja 5 cm korkea reuna 

Pohja: 

  • 180 g kaura- tai digestivekeksejä 
  • 80 g voita 

Täyte: 

  • 6 liivatelehteä 
  • 150 g tummaa suklaata 
  • 4 dl kuohukermaa (2 tlk) 
  • 2 rkl sokeria 
  • 1 rkl tummaa kaakaojauhetta 
  • 400 g tuorejuustoa 
  • 1 dl lakritsikastiketta 

Koristelu: 

  • lakritsikastiketta, suklaa- tai lakritsikoristeita 

Hienonna keksit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (⌀ 24 cm) pohjalle.  

Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa tai hyvin varovaisesti mikroaaltouunissa. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan suklaaseen. 

Vatkaa kerma, sokeri ja kaakaojauhe vaahdoksi, lisää tuorejuusto hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita lakritsikastike suklaaseen ja valuta hieman seos ohuena nauhana vispaten vaahdon joukkoon.  

Kaada hyytelö heti vuoassa olevalle jäähtyneelle torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa. 

Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Purosta päälle lakritsikastikkeella nauhoja kakun yli edestakaisin ja lisää halutessasi vielä päälle suklaa tai lakritsimakeisia.

Kakun voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele tällöin vasta ennen tarjoilua. 
 

Raakakakku mustikoista ja pähkinöistä.

Anni-Sofian raakakakku

valmista irtopohjavuokaan, halkaisija 18–20 cm

Pohja:

  • 10 kpl pehmeää taatelia
  • 1½ dl saksanpähkinöitä
  • ⅓ tl kristalli- /Himalajan vuorisuolaa

Täyte:

  • 3 dl cashewpähkinöitä
  • 1 dl puristettua sitruunanmehua
  • 1 tl aitovaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet
  • 1 dl sulaa kookosöljyä
  • ½–1 dl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria)
  • 2 dl tuoreita marjoja (esim. mustikoita

Päälle:

  • 1 dl mustikoita tai muita tuoreita marjoja
  • 1 dl Mulperin marjoja tai syötäviä luonnonyrttejä, esim. ketunleipiä

Aloita valmistus liottamalla cashewpähkinöitä vähintään 3–4 tuntia ja taateleita puoli tuntia.

Rouhi saksanpähkinät veitsellä pieneksi ja laita korkeaan kannuun. Lisää liotetut taatelit ja survo nämä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi, mausta suolalla.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla niin, että paperi jää pohjan ja reunarenkaan väliin. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunat leivinpaperisuikaleilla, jotta kakku irtoaa siististi. Painele pohjaseos tiiviisti tasaisesti vuoan pohjalle ja laita pohja pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.

Blendaa kaikki täytteen ainekset paitsi marjat tasaiseksi blenderillä (noin 2 min). Jos täyte tuntuu turhan jähmeältä, voi sinne lisätä pienen tilkan vettä (tai säätää kookosöljyn määrää). Makeutus oman maun mukaan, aluksi kannattaa laittaa vähemmän ja vasta sitten lisätä tarvittaessa. Lusikoi 2/3 täytteestä vuokaan ja tasoita pinta. Laita kakku hetkeksi pakkaseen, blendaa sillä aikaa marjat lopun täytteen kanssa. Kaada marjatäyte pähkinätäytteen päälle. Laita kakku pakastimeen jähmettymään. Kakun paksuudesta riippuen se on valmista tarjoiltavaksi 1–2 tunnin sisällä. Jos säilytät kakkua pakastimessa pidempään, kannattaa kakun antaa hetki sulaa ennen tarjoilua, rakenne ja maku ovat herkullisimmillaan pehmeäksi sulaneena. Irrota kakku kuitenkin mahdollisimman jäisenä tarjoilulautaselle, jolloin se onnistuu helpoiten. Koristele tuorein marjoin ja toffeenmakuisilla Mulperin marjoilla ja syötävillä luonnonyrteillä, esimerkiksi ketunleivillä.
 

Gluteeniton porkkanakakku.

Gluteeniton Porkkanakakku

Juurekset ovat ekologisia ja trendikkäitä nyt juhlakakuissa: porkkana mehevöittää kakkua siinä missä eksoottinen tuonti banaani ja suklaakakkuun voi lisätä kakkua mehevöittävää punajuurta.

Porkkanakakun voi kätevästi pakastaa ja ottaa sulamaan juhlapäivää edeltävänä iltana; juhlapäivän aamuna kakku päällystetään kuorrutteella.

Jos tarve ei ole gluteenittomalle kakulle, tämä ohje onnistuu käyttäen taikinaan 4 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja gluteenittoman jauhoseoksen tilalle.

Taikina:

  • 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 2 dl tummaa ruokokidesokeria tai fariinisokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 2 kananmunaa
  • 200 g sulatettua margariinia tai voita
  • 2 dl kermaa tai kaurakermaa

Kuorrutus:

  • 150 g valkosuklaata
  • 150 g tuorejuustoa tai kauratuorejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ dl tomusokeria
  • porkkana
  • 1 dl mantelirouhetta

Voiteluun:

  • rasvaa
  • gluteenittomia kaurahiutaleita tai korppujauhoja

Sulata rasva ja anna jäähtyä vähän. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne. Lisää loput aineet ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista.

Voitele korppujauhotettu kakkuvuoka (noin 1,8 l) huolellisesti. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50–60 min. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja kumoa se.

Valmista kuorrutus. Sulata suklaa, ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri, mausta vaniljalla. Levitä kuorrutus hieman jäähtyneen kakun päälle.
 

Juhlava drip cake jonka koristeena on kauden tuoreita marjoja.

Juhlava Drip cake

halkaisija 20–22 cm, noin 12–16:lle

Yksi kakkumaailman vallitsevista trendeistä on tällä hetkellä erilaiset putousmaisesti valuvat kuorrutteet kakkujen päällä.

Englanninkielinen termi on drip cake. Tumma tai vaalea suklaa valuu kuorrutteen päälle.

Toinen trendi on liukuvärjätyt kakut. Kuorrutteessa värit ovat usein vaihtuvia. Kakun värjäyksessä käytetään pasta- tai geeliväriä.

Kakkupohja:

  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 4 munaa
  • 2½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 sitruuna

Leivitykseen:

  • voita
  • korppujauhoja

Kostutus:

  • 1½–2 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
  • 1–2 tl vaniljasokeria

Kakun täyte:

  • 4 dl mansikka- tai marjasosetta
  • 5 dl mansikoita, vadelmia, karhunvadelmia
  • 4 dl kuohukermaa tai vastaavaa
  • 400 g maitorahkaa
  • 1 dl sitruunatahnaa (lemon curd)

Kakun päälle sokerikreemi:

  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 2 rkl maitoa
  • punaista geeliväriä

Suklaakuorrute:

  • 100 g tummaa suklaata
  • 1 rkl kookosöljyä