Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Resepti: Paahtohillossa maistuu kinuski

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville. Omenat paistetaan hilloksi kuorineen, jolloin pienetkin omenat on helppo hyödyntää. Riittää, että omenat lohkotaan kuorineen — vain siemenkodat poistetaan.

Omenoiden viljely alkoi Euroopassa ja Aasiassa noin 5000 vuotta sitten. Helposti eväinä kulkevien hedelmien siemenet levisivät nopeasti eri puolille maailmaa. Omenapuiden jalostaminen ja risteyttäminenkin oli yksinkertaista. Nykyään eri puolilla maailmaa tunnetaan yli 7500 omenalajiketta.

Suomeen omenapuut rantautuivat 1400-luvulla, kun omenapuista oli onnistuttu kehittämään pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvia lajikkeita. 1700-luvun katovuosien aikana lähes kaikki omenapuut kuitenkin kuolivat Suomesta. Omenoiden kasvattaminen alkoi Suomessa uudestaan 1800-luvulla. Virosta, Saksasta ja Venäjältä tuoduista taimista onnistuttiin jalostamaan kylmyyttä kestäviä lajikkeita. Nykyään Suomesta tavataan kymmeniä erilaisia paikallislajikkeita.

Paahtohillo eli uuniomenasose

  • 1—2 kg omenoita
  • ½–1 dl sokeria tai fariinisokeria
  • Kanelitanko tai 2 tl jauhettua kanelia
  • Muita sopivia mausteita ovat:
  • Vaniljatanko
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl sitruunan mehu
  • Uunin lämpötila 150 astetta
  • Paistoaika noin 2 tuntia

Huuhtele omenat puhtaiksi. Lohko omenat kuorineen ja poista siemenkodat. Lado omenalohkot, sokeri ja mausteet uunivuokaan. Sokeria ei välttämättä tarvita juuri lainkaan, koska paistaminen tuo soseeseen karamellimaisen tai kinuskisen maun. Tavallisen sokerin voi korvata osittain tai kokonaan myös fariinisokerilla. Makeutta sokerittomaan hilloon saa karppisokerilla.

Ensimmäisen puolen tunnin aikana uunissa paistuvaa hilloa on vahdittava. Paistuva hillo nimittäin vaahtoutuu ja voi kiehua ylitse sotkien uunin. Vaahtoutunut seos painellaan kauhalla paistoastian pohjalle, jonka jälkeen paistamista jatketaan. Sekoita paistuvaa seosta välissä. Jos seos uhkaa kuivua, voi siihen lisätä noin puoli desilitraa vettä.

Nosta kuuma uunivuoka varovasti uunista, kun hillo on paistunut noin kaksi tuntia — halutessasi voit paistaa hilloa pidempäänkin. Anna seoksen jäähtyä. Ole varovainen — kuuma ja sokerinen hillo on polttavaa. Soseuta jäähtynyt hillo sauvasekoittimella. Soseen voi pakastaa tai purkittaa. Valmis sose säilyy jääkaapissa noin viikon.

Paahtohillo sopii puuron tai jukurtin kaveriksi — ja tietenkin pannukakun tai lettujen tai lättyjen päälle.